Return to antifa beat!

Το μίσος δεν κάνει διακοπές (Αντισημιτισμός, Ρατσισμός και… Πάσχα!)

Το Πάσχα έχει συνδυαστεί στα μυαλά όλων μας με βαρετό φολκλορ (βαμμένα αυγά, καμπάνες, άγια φώτα και άλλα τέτοια), μπρουτάλ έθιμα στην επαρχία (λάιβ σφάξιμο αρνιών) και, βέβαια, το καλύτερο: δύο εβδομάδες διακοπή για τα σχολεία. Ωραία, και τι σχέση έχουν όλα αυτά με τον αντισημιτισμό και τον ρατσισμό;

1) ο αντισημιτισμός καταρχήν μπορεί να ‘ναι φολκλόρ και μπρουτάλ αλλά δεν γνωρίζει από διακοπές… Είναι ένα ιδιαίτερο ανορθολογικό μίσος κατά των εβραίων που έχει επιδείξει αδιανόητη επιμονή και συνέχεια μέσα στους αιώνες. Σήμερα γνωρίζουμε ότι στα στρατόπεδα εξόντωσης της Πολωνίας και σε όλη την Ευρώπη οι ναζί εξόντωσαν 6 εκατομμύρια εβραίους κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενστερνιζόμενοι ή χρησιμοποιώντας την διαδεδομένη αντισημιτική ιδεολογία σε όλη την Ευρώπη. Μια κλασική χριστιανική αντίληψη που είναι κομμάτι αυτής της ιδεολογίας και συνόδευσε τους εβραίους μέχρι τους θαλάμους αερίων και τα κρεματόρια, είναι ότι «σταύρωσαν τον Χριστό», μολονότι συνήθως παραλείπεται να αναφερθεί ότι και ο ίδιος ο Χριστός ήταν εβραίος, και την σταύρωσή του τη διέπραξαν οι Ρωμαίοι! Ωστόσο, τα παιδιά των Καθολικών και των Προτεσταντών ανά την Ευρώπη μαθαίνανε μέσα από τη Βίβλο εδώ και αιώνες, μέχρι και το 1945, πως οι εβραίοι είναι οι δολοφόνοι του υιού του (χριστιανικού) Θεού και φυσικά το στερεότυπο κυριαρχεί ακόμα. Και στο πλαίσιο της χριστιανορθόδοξης ελληνικής κοινωνίας, αντίστοιχα, έχουμε βέβαια το έθιμο του Κάψιμου του Ιούδα, μια αντισημιτική πρακτική που ασκούν οι χριστιανικοί πληθυσμοί ειδικά στην επαρχία, πρακτική μάλιστα ενάντια στην οποία έχουν διαμαρτυρηθεί εδώ και δεκαετίες οι εβραϊκές κοινότητες της χώρας. Η αντίληψη αυτή παγίωσε την αντισημιτική ιδεολογία στα μυαλά των πληθυσμών της Ευρώπης για αιώνες ολόκληρους. Λέμε, λοιπόν, ότι αν δεν καταλάβουμε το ιστορικό βάθος του αντισημιτισμού, δεν καταλαβαίνουμε τόσο τις κοινωνίες που ζούμε όσο και τη σκοτεινή πλευρά των δογμάτων που αναπαράγουν (και θα βλέπουμε μόνο το φολκλορ).

2) από τον αντισημιτισμό έχει δανειστεί πρακτικές και λόγους κάθε ρατσισμός. Κάθε Πάσχα με αφορμή μια δολοφονία ενός παιδιού στην Αγγλία την περίοδο του Πάσχα το έτος 1144 διαδιδόταν τακτικά, σε διάφορες γωνιές της Ευρώπης πως οι εβραίοι σκοτώνουν χριστιανόπαιδα για να χρησιμοποιήσουν το αίμα τους σε εβραϊκές θρησκευτικές τελετές. Τη διάδοση αυτής της φήμης σήμερα την ονομάζουμε ‘συκοφαντία/λίβελο αίματος’. Εκατοντάδες πογκρόμ και δολοφονίες εβραίων έλαβαν χώρα μέσα στα τελευταία χρόνια λόγω αυτών των συκοφαντιών, μέσα μια αχανή γεωγραφική κλίμακα από την Ισπανία μέχρι τη Ρωσία και από την Αγγλία μέχρι την Ελλάδα.  Μολονότι μια τέτοια προφανής ανοησία δεν επέζησε μέχρι τις μέρες μας, αντίστοιχοι ή και τελείως διαφορετικοί μύθοι και ακραιφνή ψέματα διαδίδονται και σήμερα την περίοδο του Πάσχα είτε για κάποιους Ρομά που υποτίθεται αρπάζουν παιδιά των μπαλαμών ελλήνων είτε για κάποιους μετανάστες που βιάζουν ελληνίδες ή τρώνε σκυλιά ή οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί κανείς. Αν δεν αντιμετωπίσουμε τον αντισημιτισμό, δεν αντιμετωπίζουμε επαρκώς ούτε τον ρατσισμό!

3) Οι οργανωμένοι φασίστες εδώ και δεκαετίες ρίχνουν τις ψεύτικες ειδήσεις τους για να αναζωπυρώσουν το μίσος κατά των ξένων. Μολονότι προφανώς αυτό μπορεί να γίνεται σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, εκμεταλλεύονται ιδιαίτερα όπως έχουμε πει την περίοδο γύρω από το Πάσχα, πατώντας πάνω στην αντισημιτική παράδοση. Στην ίδια την Αθήνα το Πάσχα του 2011 δεν είχε καλά-καλά περάσει όταν μια δολοφονία ενός έλληνα από μετανάστη στο κέντρο της πόλης έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους νεοναζί προκειμένου να εκτελέσουν ένα πογκρόμ ενάντια σε κάθε μετανάστη με διαφορετικό χρώμα δέρματος στην περιοχή των Πατησίων. Καταλύτης σε αυτή την υπόθεση ήταν ένας (επαγγελματίας) ψευδο-μάρτυρας και οργανωμένος χρυσαυγίτης (με το όνομα Λευτέρης Ψύλλος) ο οποίος κατέθεσε στην αστυνομία ότι υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας. Το αποτέλεσμα της ενορχηστρωμένης αυτής μεθόδευσης μπάτσων και νεοναζί; Ένα μαζικό πογκρόμ διάρκειας ενός μήνα με δύο τουλάχιστον νεκρούς, δεκάδες τραυματίες και χιλιάδες φοβισμένους μετανάστες κλεισμένους στα σπίτια τους για τον Μάιο του 2011. Όλα τα παραπάνω που είπαμε λοιπόν δεν έχουν να κάνουν με κάτι μακρινό και άσχετο με τις δικές μας ζωές. Η αποδόμηση των ψεμάτων των φασιστών και της θρησκείας δεν αφορά μόνον μια ιδεολογική αντιπαράθεση αλλά και την ίδια μας την επιβίωση!

 

Antifa Beat Online (04/2018)

Permanent link to this article: https://antifa-ngt.espivblogs.net/?page_id=1677

css.php