Return to Κείμενα

Ελλείματα και Ομορφιές της Δημοκρατίας

Ελλείματα και Ομορφιές της Δημοκρατίας
(
Daily Disgust, # 01, για λογαριασμό του Redshift Magazine http://www.redshiftmagazine.com/ )

Όπως είναι γνωστό, το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις πρόσφατες ελληνικές εκλογές και κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση με το ακροδεξιό κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, μια συνεργασία της οποίας το πρώτο φλερτ μπορούσε κανείς να εντοπίσει ήδη από τις προηγούμενες εκλογές, του 2012. Η συνεργασία των δύο θεμελιώνεται επιφανειακά στον αντι-μνημονιακό λαϊκισμό, με τον ΣΥΡΙΖΑ να υπόσχεται στους πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και τους ΑΝΕΛ να υπόσχονται στους λαϊκούς δεξιούς ψηφοφόρους πως θα πάρουν πίσω πολλά από τα μέτρα που ψηφίστηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις σε συνεργασία με το Δ.Ν.Τ., την Ε.Κ.Τ., κ.τ.λ. Ένα από τα επιχειρήματα που προσκόμιζε πρόσφατα ο ΣΥΡΙΖΑ στις σχετικές διαπραγματεύσεις στην Ευρώπη, είναι και το φόβητρο της ακροδεξιάς που παραμονεύει να πάρει την εξουσία στην ελλάδα (οι νεοναζί είναι τρίτο κόμμα στις εκλογές του 2015 και, επίσης, δεν δέχονται τις συμφωνίες με το ΔΝΤ κ.λ.π.).

Με αυτό το ωραίο τρικ, ο ΣΥΡΙΖΑ αφενός διαπραγματεύεται το γεγονός πως έχει ανανεωμένη ευρεία στήριξη από την πλειοψηφία των ελλήνων και, αφετέρου, ξεφεύγει (;) των επικρίσεων πως συνεργάζεται ήδη με ένα ακροδεξιό κόμμα στην ελληνική κυβέρνηση! Το κόμμα αυτό μάλιστα (ΑΝΕΛ) πρόσφατα, μέσω του προέδρου του και άλλων στελεχών, είχε ισχυριστεί στο ελληνικό κοινοβούλιο πως οι εβραίοι στην ελλάδα δεν πληρώνουν φόρους! Επειδή στην ελλάδα ο αντισημιτισμός είναι ένα τόσο ικανοποιητικό για όλους χαρτί δεν είχε βρεθεί κανείς από τα ντόπια ΜΜΕ να θέσει τέτοιες δηλώσεις στα μούτρα των εκπροσώπων των ΑΝΕΛ ή και των σημερινών συνεργατών τους, του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η βολική κατάσταση, όμως, δεν συνεχίστηκε και με το BBC, το οποίο σε πρόσφατη συνέντευξη – 31.01.2015 – με τον Γ. Βαρουφάκη, υπουργό οικονομικών της ελλάδας και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, του έθεσε το ερώτημα του πως νιώθει σε μια κυβέρνηση με ακροδεξιούς συνεργάτες που κάνουν τέτοιες δηλώσεις. Η αμήχανη, και μάλλον ηλίθια, απάντηση του Βαρουφάκη «Είναι η ομορφιά της δημοκρατίας!», καταγράφηκε άσχημα στο φακό.

Το μπαλάκι έπεσε στην πλευρά των ακροδεξιών ΑΝΕΛ. Δύο μέρες μετά (2 Φεβρουαρίου), λοιπόν, οι ΑΝΕΛ εξέδωσαν μια εκπληκτική ανακοίνωση για τη μέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος, με μια εβδομάδα καθυστέρηση βέβαια από την ημέρα αυτή.[1] Η ανακοίνωση, μάλιστα, ξεπέρασε σε έκταση και ‘αντιφασιστικό ριζοσπαστισμό’ κάθε δήλωση άλλου ελληνικού κόμματος. Μνημονεύτηκε εκεί μέσα ακόμα και η συνέργεια της Ευρώπης στο Ολοκαύτωμα αλλά και η κοινωνική απάθεια και συνενοχή των ελλήνων: «Θυμόμαστε την προδοσία ανθρώπων της γειτονιάς. Θυμόμαστε τη διάσωση πολλών από λίγους θαρραλέους ανθρώπους. Θυμόμαστε την βαρβαρότητα του Ευρωπαϊκού πολιτισμού. Θυμόμαστε την απάθεια των ανθρώπων την ώρα που άλλοι άνθρωποι οδηγούνταν στο θάνατο[2] Τι διάολο συνέβη λοιπόν; Δεν ήταν μόλις ένα χρόνο πριν που το ίδιο κόμμα είχε εκδώσει την παρακάτω ανακοίνωση για τη μέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος: «Το Ολοκαύτωμα αποτελεί την κορύφωση της φρίκης που ξεκίνησε με τις γενοκτονίες των χριστιανών γηγενών της Ανατολής. Η αναγνώριση και η διδασκαλία των εγκλημάτων του Κεμάλ, του Μουσολίνι και του Χίτλερ δεν είναι απλώς ιστορική υποχρέωση. Ειδικά για τους Έλληνες είναι παρακαταθήκη ελευθερίας» ;[3]

Στην περσινή ανακοίνωση, όπου το κόμμα δεν είχε να απολογηθεί σε κανέναν για τα πιστεύω του, όχι μόνο δεν αναγνωριζόταν η μοναδικότητα της εβραϊκής γενοκτονίας, αλλά το Ολοκαύτωμα δηλωνόταν ως συνέχεια κάποιας… γενοκτονίας ελληνικών, χριστιανικών πληθυσμών και ο Χίτλερ εξισωνόταν με τον Μουσολίνι και τον Κεμάλ Ατατούρκ! Στην περσινή ανακοίνωση όχι μόνο δεν θίγονταν οι έλληνες ως θύτες αλλά συμπεριλαμβάνονταν στη γενικότερη κατηγορία των θυμάτων. Μεγάλη διαφορά από το 2014 στο 2015, έτσι δεν είναι; Και, πράγματι, αν ψάξει κανείς στην ιστοσελίδα των ΑΝΕΛ, θα βρει 44 καταχωρήσεις για … ολοκαύτωματα, αλλά μόνον οι 2 ή 3 από αυτές έχουν να κάνουν με το εβραϊκό, καθώς βέβαια όλα τα άλλα αναφέρονται σε «ελληνικά ολοκαυτώματα», περιπτώσεις σφαγών ελλήνων από ναζί βέβαια, αλλά σφαγών αποκλειστικά ελλήνων χριστιανών.

Έτσι, η πολιτική γραμμή ανάδειξης των ‘ελλειμάτων δημοκρατίας’ στην Ευρώπη καταλαβαίνουμε ότι είναι ένα εύκαιρο ιδεολογικό και ρητορικό τρικ για την εποχή… Η ελλάς ως κράτος, συντασσόμενη με τον λαό της – και πως θα μπορούσε να κάνει αλλιώς; – ποντάρει σε άγριο αντι-γερμανισμό, συγκρίσεων της κυβέρνησης της μέρκελ με τους ναζί και προσπαθώντας να χτυπήσει ευαίσθητες χορδές στην Ευρώπη. Συνέταιροι της ρητορικής αυτής οι ΗΠΑ που μόλις πριν ένα χρόνο (21-22 Φεβρουαρίου) υποστήριξαν πολιτικά και πιθανόν χρηματοδότησαν ένα νεοναζί πραξικόπημα στην Ουκρανία. Την ίδια περίοδο με το πραξικόπημα στην Ουκρανία, η προεκλογική καμπάνια του Συριζα κλυδωνιζόταν με την ‘υπόθεση Καρυπίδη’, ενός πολιτικού που αποτελούσε συνδετικό κρίκο μεταξύ ΑΝΕΛ και ΣΥΡΙΖΑ, και ο οποίος είχε δηλώσει πως η μετονομασία και η αλλαγή τρόπου λειτουργίας της κρατικής τηλεόρασης ήταν αποτέλεσμα του ότι πέρασε σε εβραϊκά χέρια… Το νέο της όνομα ‘Νέριτ’ είναι ενδεικτικό, είπε ο Καρυπίδης, καθώς η εβραϊκή λέξη ‘νέριτ’ σημαίνει τα κεριά της επτάφωτης λυχνίας της Χάνουκα, «της γνωστής ανθελληνικής γιορτής των εβραίων»… Οι περσινές αυτές ιστορίες σήμερα συνδυάζονται με την έμφαση στην ‘εβραϊκή καταγωγή’ φοροφυγάδων της ελλάδας σε mainstream εφημερίδες, όπως τα ΝΕΑ, τους περσινούς αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ που μετά τις εκλογές έχουν περάσει κι αυτοί σε ‘μετεπαναστατική φάση’… Ενώ ο λαός, λοιπόν, συνεχίζεται να τρέφεται με αμείωτη ένταση με τα αγαπημένα του προϊόντα στο εσωτερικό (π.χ. αντισημιτισμός, εθνο-λαϊκιστικός αντι-γερμανισμός κτλ), λες και η προηγούμενη δεξιά κυβέρνηση με τον Βορίδη και τον Σαμαρά δεν έχει αποχωρήσει καν, στο εξωτερικό πουλιέται «δημοκρατία» και «αντι-χρυσαυγιτισμός».

Δεν είναι παράδοξο. Αφενός, το κράτος, σαν θεσμός, αλλά και το ελληνικό κράτος στη συγκεκριμένη του διάσταση, έχει συνέχεια. Η αλλαγή κυβερνήσεων δεν μετασχηματίζει το κράτος, απλώς αλλάζουν τα χέρια των όσων διαχειρίζονται την ευρύτατη κοινωνική συναίνεση στους στόχους αυτού του μηχανισμού. Αφετέρου, οι πολιτικοί εκπρόσωποι και οι διαμεσολαβητές γνωρίζουν πολύ καλά τον λαό τους, τα παιχνίδια του, τα ναρκωτικά του, τις συνήθειες του και τα μέρη όπου συχνάζει. Όταν, δε, ένας λαός – γιατί ως τέτοιος αυτο-παρουσιάζεται – είναι σε ποσοστά 70-80% υπέρ των κινήσεων του κράτους του (και το άλλο 20% δεν είναι ότι είναι αριστερό, είναι απλά κολλημένο δεξιό), τότε το κράτος αυτό μπορεί να κινηθεί όπως το ψάρι μέσα στη γυάλα, όπως το κράτος μέσα στην απέραντη εθνική ενότητα, θα λέγαμε. Οι μόνοι που καταφέρανε να σπάσουν για λίγο αυτό το κλίμα, προκαλώντας αμηχανία, δεν είναι βέβαια κάποια ριζοσπαστική αριστερά στην ελλάδα∙ είναι αυτή η ερώτηση της δημοσιογράφου του BBC, ένα κείμενο της LeMonde κ.ο.κ. Είναι γι’ αυτό που ευχόμαστε τη συνέχιση της επιτήρησης της ελλάδας από κάθε ευρωπαικο θεσμο, ακομα και το BBC, και για τα επομενα 100 χρόνια… Όπως συνηθίζουμε να λέμε: ωραία η ελλάδα, αλλά έχει πολλούς έλληνες!

Antifa Negative, 12-02-2015

[1] Άλλα κόμματα, όπως το Ποτάμι, το ίδιο το ελληνικό ΥΠΕΞ αλλά ακόμη κι ο ΟΗΕ έβγαλαν ανακοινώσεις στις 27 Ιανουαρίου 2015. http://www.kis.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1153:2015-01-27-12-44-58&catid=49:2009-05-11-09-28-23

[2] http://anexartitoiellines.gr/post.php?post_id=5578

[3] Δελτίο τύπου 27/01/2014 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ

Permanent link to this article: https://antifa-ngt.espivblogs.net/?page_id=1239

css.php